Kategoriarkiv: Må bra – tips

Tips på vad du kan göra för att må bra här och nu.

Andning, den viktigaste hälsofaktorn

Det pratas mycket om vad vi dricker och äter men inte så mycket om vad och hur vi andas. Vet du att andningen är den största enskilda faktorn som påverkar din hälsa?

En vanlig dag så får vi i oss ca 1 kg mat, 2 kg vätska och 30 kg luft. Ja, du läste rätt…30 kg luft. Inte så mättande kanske men VÄLDIGT stor volym.

Hur vi andas påverkar vår hälsa, det är faktiskt så att om man plockar ut en enskild faktor som påverkar vår hälsa allra mest så är det andningen och hur vi andas. De flesta av oss tänker inte på det, vi bara gör det. När vi är stressade så andas vi ofta i bröstet. När vi är lugnare så andas vi djupare och mer i magen. När vi andas ner i magen så får de inre organen lite massage och det parasympatiska nervsystemet aktiveras. Det är kopplat till en känsla av lugn och ro i kroppen. Man kan också om man vill andas genom vänster näsborre för att lugna kroppen och höger om man vill stimulera.

En lång utandning stimulerar det parasympatiska nervsystemet (lugnar kroppen) och har enligt forskning mycket goda hälsoeffekter. Bla så ökar koldioxiodhalten i blodet vilket stimulerar de röda blodkropparna att ta upp mer syre. Det finns tom manicker man kan ha i munnen som skapar ett motstånd vid utandning. Men istället för att köpa en sådan, de kostar en del, så kan du använda din inbyggda.

Genom att ta ett riktigt djupt andetag och sedan tänka dig att du andas ut genom bakre delen av svalget så stänger du de 2 främre struplocken och luften passerar ut långsammare. Detta har goda effekter på din hälsa och din energi.
Jag gjorde omedvetet detta vid ett hälsotest och testet gjordes om flera ggr pga misstänkt fel på apparaturen. Men sedan konstaterades att det troligen var så att min andning var så lugn, just då i alla fall, att apparaturen inte kunde mäta. Jag fick värden som tidigare inte uppmätts.

Detta kan ha ett samband med att jag jobbar som massör, därför det hävdas att både när man ger massage och får massage så lugnas andningen. Min erfarenhet efter att ha hållit på med massage i 11 år är att det stämmer.

Men det viktiga är vad du själv upplever. Jag vill uppmuntra dig att lyssna på din kropp och göra val du mår bra av och vara varsam med dig själv.

 

Johan Arnkil

Dipl Massageterapeut (Studerande Mindfulnessinstruktör)

www.oceanharmony.se